Hírek


Mustgáz-veszély: van, aki még nem tudja?

2022-09-01 12:02:52

A gondatlanság és a figyelmetlenség miatti a szüreti időszak sem mentes a balesetektől – van, aki még nem tudja, hogy mire kell ilyenkor figyelni?

A Magyar Tűzoltó Szövetség idén is felhívja a figyelmet a mustgázra – a szőlő levének erjedésekor létrejövő szén-dioxidra – mint veszélyforrásra. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb – a legnagyobb veszélyt pedig az jelenti, hogy zárt térben kiszorítja a levegőt, oxigénhiányos környezetet hozva létre, amely szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat.

Ez azonban néhány egyszerű óvintézkedéssel megelőzhető!

  • Szellőztessük a pincéket!
  • Szereljünk fel szén-dioxid-érzékelőt!
  • „Teszteljük” a környezetet egy gyertyával!

Az utóbbi lépés esetén fontos, hogy a gyertya derékmagasságban legyen, és ne kézben vigyük, hanem erősítsük például egy botra, hogy magunk előtt tarthassuk. Ha a láng a pincébe érve elalszik, életveszélyes lehet bemenni!

Fontos: mustgáz-mérgezetteket elsősorban a tűzoltók tudják biztonsággal, légzőkészülék segítségével kimenteni. Ha ugyanis a bajba jutott segítségére siető ember lehajol és belélegzi a gázt, előfordulhat, hogy maga is áldozatul esik.

Vissza