Hírek


Megemlékezés a Parlamentben – Flórián Nap alkalmából

2020-05-04 15:26:51

Kövér László, az Országgyűlés elnöke 2020. május 4-én napirend előtt köszöntötte az önkéntes és hivatásos tűzoltókat Flórián Nap alkalmából.

A beszéd leirata az alábbiakban olvasható:

Tisztelt Országgyűlés!

A rendvédelmi szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény 137.§-a értelmében május 4-e, Szent Flórián napja tűzoltóink és katasztrófavédelmi szerveink ünnepnapja.

Tisztelt Képviselőtársaim!

Önzetlenül, bátran és fegyelmezetten szolgálni a közösség érdekét a legnemesebb hivatások közé tartozik. Különösen igaz ez akkor, ha e hivatás teljesítése az egyén saját életének kockáztatásával jár együtt.

Tisztelt Országgyűlés!

1870 februárjában gróf Széchenyi Ödön elhivatott és hatásos közreműködésével – a szintén ekkor megalakuló önkéntes tűzoltó egyesület mellett – megkezdte szolgálatát az első hivatásos, központilag szervezett tűzoltóegység az akkor még különálló Budán és Pesten.

Mindemellett az év végén, 1870 decemberében megalakult az Országos Tűzoltó Szövetség. 150 évvel ezelőtt tehát a tűzoltói hivatás, a testületek együttműködése, és a tűzoltóságok egységes elvek szerinti fejlesztése is országosan szervezett formát öltött.

Tisztelt Képviselőtársaim!

A különféle katasztrófák elleni védekezés csak közösségi szinten tud igazán eredményessé válni. A hivatásos magyar tűzoltóság elmúlt 150 éve, de a jelenlegi járványhelyzet kezelése is bizonyítéka lehet annak, hogy kellő összefogással, állami és önkormányzati szerepvállalással, emellett pedig közösségeink bátor és áldozatkész tagjaival eredményesebben győzhetők le a veszélyek.

A jelenlegi kritikus napokban megnyugvással szolgál számunkra, hogy rendvédelmi szerveink sorában önkéntes és hivatásos tűzoltóink, műszaki mentőink és egyéb katasztrófavédelmi szerveink tagjai ma is töretlen helytállással és elhivatottsággal szolgálják biztonságunkat.

A mai napon ezért Magyarország Országgyűlése tiszteletét és köszönetét fejezi ki minden magyar tűzoltó, minden hazai katasztrófavédelmi és mentőalakulat tagja előtt.

Vissza