Szivattyúk, áramfejlesztők és tűzoltó fecskendő átadása

2019-03-01 08:46:25

Új eszközökkel gyarapodott nyolc Heves megyei önkéntes mentőszervezet – a Parádi ÖTE egy gépjárműfecskendővel. Az eszközöket ünnepélyes keretek között vették át a szervezetek képviselői február 22-én.

A KEHOP-1.6.0-15-2016-00017 azonosítószámú projekt keretében beszerezhető eszközök révén bővül az önkéntes szervezetek ár- és belvízkárok enyhítését célzó technikai készlete, mindemellett az önkéntesek számára az új eszközök alkalmazásához kapcsolódó képzések is elérhetővé válnak. Az uniós projekt célja, hogy az önkéntes mentőszervezetek hatékonyabban készülhessenek fel a kárfelszámolás során adódó feladatokra, modern jármű- és eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba, támogatva a katasztrófavédelem munkáját.

Az új eszközöket Csontos Ambrus tű. dandártábornok, Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője adta át a projektben Heves megyéből résztvevő nyolc mentőcsoport képviselője részére. Megnyitó beszédében elmondta, hogy a tapasztalatok is azt mutatják, hogy egyre nagyobb szükség van az önkéntesekre, akik sokszor támogatják a hivatásos tűzoltó erők munkáját. Az egyesületek tagjai önként, fizetség nélkül, szabadidejük terhére végzik vállalt feladataikat egy katasztrófavédelmi esemény során. A megyei katasztrófavédelem nagyra becsüli segítő munkájukat és a jövőben is számít együttműködésükre.

A Gyöngy Járási mentőcsoport részére két zagyszivattyú és két áramfejlesztő berendezés került átadásra, valamint egy-egy zagyszivattyút és áramfejlesztő berendezést kapott további két járási mentőcsoport (a Hanyi és a Rima-Laskó) és öt települési mentőszervezet (Kápolna, Nagyfüged, Recsk, Sirok, és Vámosgyörk).

Az ünnepségen került sor a Parádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület részére egy felújított Mercedes típusú gépjárműfecskendő átadására is. A tűzoltó gépjármű nagyban hozzájárul majd a parádi térség mentő tűzvédelméhez, növeli a beavatkozások hatékonyságát, valamint a térség biztonságát.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.