Hírek


A reformer, akinek két hazája volt – életrajzi kötet gróf Széchenyi Ödönről

2020-09-14 14:56:43

Török és magyar nyelven jelent meg az az életrajzi tanulmánykötet, amely gróf Széchenyi Ödön, a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség első elnökének magyarországi és törökországi életútját mutatja be. A kiadvány a Magyar Tűzoltó Szövetség támogatásával készült el.

„A reformer, akinek két hazája volt” – ezzel a rendkívül találó címmel jelent meg egy két tanulmányból álló kötet, amely gróf Széchenyi Ödön, a magyarországi szervezett tűzoltás atyjának életútját mutatja be. Ahogyan a címből is látszik, Széchenyi két országban is megbecsülésnek örvendett: a tűzoltásban itthon szerzett érdemei után a törökországi tűzoltást is megreformálta.

A kiadvány – a Magyar Tűzoltó Szövetség kiadásában – első tanulmányát, amely Széchenyi magyarországi életútját mutatja be, dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma igazgatója készítette; a második, törökországi életutat bemutató tanulmány szerzője pedig dr. Fodor Gábor, az Isztambuli Magyar Intézet igazgatója jegyzi.

A kiadvány magyar nyelvű változatai a Magyar Tűzoltó Szövetséghez, valamint a Katasztrófavédelem Központi Múzeumához kerültek, a török nyelvű kiadványok pedig az Isztambuli Magyar Intézet terjesztésében jutnak el a törökországi olvasókhoz.

A kiadvány az alábbi linkeken tölthető le:


 

A kiadvány
az Emberi Erőforrások Minisztériuma
támogatásával készült el.

Vissza